Sądeczanin.info: Jajecznica z tysiąca jaj!

Źródło: sadeczanin.info

Jajecznica z tysiąca jaj na Przetakówce. Z lubczykiem i boczkiem

Tysiąc jaj jest już zamówionych, a z nich powstanie coś, co wielu z nas uwielbia. Gorąca, odpowiednio przyprawiona, pyszna, smakowita i pożywna. Ten przysmak ma wielu zwolenników. Co to za przysmak? Jajecznica. Właśnie ta potrawa z tysiąca jaj będzie magnesem Zielonych Świątek na Przetakówce, które na tym osiedlu odbędą się w niedzielę.

Fot. PhotoEnduro/Pixabay.com – zdjęcie ilustracyjne

Każdy kto trafi w niedzielę (19 maja) na stadion KS Przetakówka (ulica Witosa za Strażą Pożarną) będzie mógł spróbować jajecznicy z tysiąca jaj. Zielone Świątki na Przetakówce potrwają od godziny 16 do 18.

– Zamówionych zostało tysiąc jajek – mówi Grzegorz Fecko, mieszkaniec osiedla Przetakówka. – Jajecznicę z tysiąca jaj robimy po raz pierwszy, a inspiracją jest to, że jeszcze nie tak dawno w każde Zielone Świątki w domach na Przetakówce i w Roszkowicach, wieczorami robiono jajecznicę na boczku. Chcemy tę niepisaną tradycję bardziej otworzyć i propagować nieco szerzej. Na Przetakówce i na Roszkowicach już nie każdy kojarzy, że na Zielone Świątki coś takiego się robiło.

Do jajecznicy był na osiedlu Przetakówka był do smaku dodawany lubczyk, boczek, odpowiednio przyprawiany. „Zielone Świątki” na Przetakówce organizuje Zarząd Osiedla Przetakówka na czele z przewodniczącym Pawłem Fecko. Oprócz jajecznicy będzie smakowity bigos.

– Zapraszamy na „Zielone Świątki” na Przetakówce  – zachęca Grzegorz Fecko. – Całe rodziny. Teren jest ogrodzony. Można będzie się zrelaksować.

Jak donosi ekspresskaszubski.pl największą jajecznicę świata usmażono w 2014 roku na rynku w Kartuzach. Wtedy pobito rekord Guinessa. Do przygotowania gigantycznej jajecznicy użyto: 30 tys. jaj z chowu ściółkowego, 100 kg smalcu, 100 kg boczku, 20 kg szczypiorku, 50 litrów mleka. Patelnia, na której była przyrządzana rekordowa jajecznica miała 24 m kwadratowe. Potrawa ważyła ponad 1500 kg. Smażenie gigantycznej jajecznicy trwało prawie trzy godziny, a potrawę przygotowywało 10 kucharzy

(i.michalec@sadeczanin.info, fot. PhotoEnduro/Pixabay.com – zdjęcie ilustracyjne, źródło własne, ekspresskaszubski.pl), © Materiał chroniony prawem autorskim.