W niedzielę (1 października) odbyła się już kolejna jesienna edycja pieczenia ziemniaka na Przetakówce. „Radny Fecko zapraszał ze Stanisławem Słabym i z Zarządem Osiedla Przetakówka”. Pogoda jak zwykle na tej wczesnojesiennej imprezie dopisała znakomicie. Mimo porannego przymrozku w południe słońce rozgrzało powietrze do 21 stopni Celsjusza. Impreza również była gorąca, atmosfera radosna, a humory dzieciom i starszym dopisywały. Mieszkańcy całymi rodzinami przybyli na tą integrację. Wiele osób przybyło ze swoimi ukochanymi czworonogami. Dzieci miał do dyspozycji obiekt i boisko z grą w piłkę nożną i innymi zabawami w plenerze. Od południa do samego wieczoru muzycznie i- artystycznie umilał chwile pan Sławomira Rutkowskiego z zespołu Individual, który charytatywnie raczył uczestników hitami z każdego gatunku polskiej muzyki rozrywkowej, tej lekkiej i tej awangardowej. Wśród gości najstarszą była mieszkanka Przetakówki pani Stefania Uryga (93 lata) oraz znany animator zajęć sportowych z dziećmi nasz Lach pan Józef Fiut. Tradycyjnie gościem honorowym był proboszcz naszej parafii Ducha Świętego ojciec Józef Polak SJ oraz jego współbracia Piotr Matejski SJ (na odzień trenuje strzelectwo w pobliskim LOK) i Krzysztof Pietruszkiewicz SJ (często można go spotkać jak trenuje biegi na naszym stadionie oraz śmiga rowerem po Przetakówce i zdobywa bystre podjazdy na Roszkowice). Przewodniczący Zarządu Osiedla Stanisław Słaby jak przystało na Szefa sprawnie dowodził całą imprezą. Przy ruszcie stał i dbał o „pieczysty” smak kiełbasek i ziemniaków mistrz Józef Sobczak. W organizacje zaangażowali się szczególnie członkowie zarządu pan Marian Kolczak (odpowiedzialny za infrastrukturę klubową) oraz pan Paweł Fecko (jednocześnie sponsor ziemniaków, które wyhodował na roszkowickich niwach). Zabawa była udana i zakończyła się już przy dość dużym chłodzie po zmierzchu. W śród gości pojawili się działacze społeczni z innych osiedli, za co serdecznie dziękujemy. Za rok, znów w promieniach słońca spotkamy się przy tradycyjnym jesiennym pieczeniu ziemniaka na Przetakówce, zapraszamy już dziś.
Grzegorz Fecko